Friday, September 25, 2015

Vrasësit e heshtur

KONSERVANTËT - Vrasësit e heshtur të epokës moderne




Ushqimi me konservantë jeton më gjatë. Por, a do të jetoni dhe ju më gjatë?


Çfarë janë konservantët? Ku i gjejmë ato dhe si ndikojnë në shëndetin tonë?

Konservantët janë substanca kimike artificiale të prodhuara nga njeriu, në laboratore mjekësore.
Këto substanca kimike i shtohen ushqimit, ilaçeve farmaceutike, pijeve të ndryshme, pikturave, produkteve kozmetike, drurit, etj.

Konservantët shërbejnë për të ruajtur sa më gjatë konsistencën dhe përbërjen e ushqimit duke e mbrojtur atë nga zhvillimi i mikrooganizmave, nga kërpudhat,  myku, mikrobet apo bakteriet. Njëkohësisht ato shkatërrojnë Vlerat & Vitaminat natyrale të ushqimeve duke mos u lënë atyre asnjë vlerë ushqyese. Pjesa më e madhe e ushqimeve të gatshme, të paketuara e të përpunuara që ne blejmë, përmbajnë konservantë (substanca kimike artificiale).
Konservantët janë shumë të mirë për prodhuesit masivë, gjigandë, pasi ato sigurojnë jetëgjatësi të prodhimeve të tyre masive, por nga ana tjetër ato kanë efekte negative mbi shëndetin dhe sigurinë e konsumatorit.  

Të gjitha paketimet ushqimore apo kozmetike, e kanë të detyrueshme me ligj të shkruajnë në etiketë nëse produkti përmban konservantë ose jo. Ju duhet të jeni shumë të vëmendshëm në leximin e tyre. Në pjesën më të madhe nuk përmenden aspak emrat e tyre. Në Amerikë, në disa raste ato identifikohen me numra, ndërsa në vende të tjera shkruhet thjesht që produkti përmban koservantë. 

Një mënyrë tjetër për të identifikuar përmbajtjen e konservantëve, është data e gjatë e skadencës.

Ne do të shkruajmë vetëm një listë të vogël të konservantëve kimikë që përmbajnë ushqimet, dhe kjo do t'ju ndihmojë juve të vendosni nëse do të vazhdoni të konsumoni më produkte jetëgjata me konservantë.



Sodium Benzoate
Përdoret për konservimin e turshive, miellit të bardhë, bukës së bardhë, margarinës, pureve të frutave, birrave, etj. Sodium benzoate gjithashtu shtohet tek produket kozmetike si shampot, sapunët, kremërat. Ky është një lloj acidi benzoik që ndalon rritjen e bakterieve tek produktet dhe nuk i lejon ato të shpërbëhen. Qendra në interes të shëndetit publik në Amerikë, thekson se efektet anësore të këtij përbërësi kimik, çojnë në reaksione alergjike dhe astma. E kombinuar me acid absorbik (Vit C) sjell rrezik kanceri ose leuçemie. Sipas  World Health Organization – Organizatës Botërore të shëndetit, konsumimi i madh i këtyre konservantëve dëmton zemrën, mëlçinë, shpretkën, veshkat dhe trurin. Sodium benzoate përmbajnë edhe fishekzjarret.


Konservantë antioksidues
Propyl gallate dhe tert-butylhydroquinone janë antioksidantë artificialë që kanë formën dhe pamjen e pluhurit të bardhë dhe nuk kanë aromë. Ato ruajnë jetëgjatësinë e yndyrnave dhe vajrave të përpunuara. Gjenden në ushqime të përpunuara, vajrat vegjetalë industrialë, majoneza, në pijet energjike, si edhe tek mishi.  Sipas Center for Science in the Public Interest, studimet kanë treguar se këto sjellin një rrezik të madh kanceri. Tert-butylhydroquinone rrit rastet e tumoreve, sipas eksperimeteve që janë bërë tek minjtë. 

Këto lloj konservantësh gjenden edhe tek buzëkuqët, pesticidet dhe çamçakizat të cilët ne i përtypim pa pushim.



Rreziku i Sulfitit (Sodium Bisulfite, Sulfur Dioxide)

Sulfiti gjendet tek frutat e thata (rrushi i thatë, kumbullat e thata etj),  tek vera, patatet e grira në qese, të gatshme e të skuqura, çokollatat, tek ullinjtë, konservat, specat dhe të gjitha ushqimet që serviren me kavanoza apo kanaçe, tek gjërat e pjekura (lloje biskotash etj), ketch up, salcat e gatshme të ndyrshme dhe majoneza. Sulfiti ruan pikërisht ngjyrën e ushqimeve (pra nuk lejon ç'ngjyrosjen e tyre). Sulfiti shkatërron cilësitë e mira të Vitaminës B 1 prandaj u shtohet shumë edhe ushqimeve që përmbajnë këtë Vitaminë. Ky lloj konservanti shkakton irritime lëkure, skuqje, kruarje, puçra - akne, hipertension, dhimbje barku e stomaku, diarre, dhe probleme frymëmarrjeje ose astma. Në Nëntor të 2009'ës në gazetën  "Clinical and Experimental Allergy."  shkruheshin rreziqet që i kanosen shëndetit të njeriut nga sulfiti dhe sulfuri, por U.S. Food and Drug Administration (FDA) vazhdon të lejojë Sulfitin në ushqime duke e listuar atë si të sigurt për shëndetin. Ato mund të shkaktojnë jo vetëm dhimbje koke të zakonshme por edhe shok mendor. 

Dioksidi i sulfurit gjendet edhe në ajër për shkak të mbetjeve nga gazet e shpërthimet vullkanike.



Nitrati dhe Nitriti

Sodium nitrat dhe nitrit janë konservantë që përdoren në prodhimet e mishit. Ato parandalojnë oksidimin e tyre, ruajnë ngjyrën e kuqe si të freskët të tij, dhe ndalojnë rritjen e bakterieve. U.S. Environmental Protection Agency thekson se konsumimi i mishit të gatshëm (të paketuar) që përmban këto lloj konservantësh, është Iidhur rrezikun e kancerit, leuçemisë, tumoreve në tru, dhe tumoret e nasofaringitit. Nitrati dhe nitriti rrisin edhe rrezikun e diabetit, diarresë dhe infeskione të rrugëve të frymëmarrjes tek fëmijët. Mendohuni mirë para se të konsumoni mish të paketuar, sallam, hot dog, salçiçe, peshk të tymosur, apo biftekë të gatshëm të ruajtura në qese. Gatimi i këtyre ushqimeve në temperatura të larta e më pas konsumimi i tyre, rrit rrezikun e kancerave të ndryshëm si; kancer në pankreas, kancer të zorrës së trashë dhe leuçemisë. 
Nitrati dhe nitriti gjenden edhe në plehun e luleve por edhe në motorët e raketave.

BHA, BHT, dhe TBHQ
Gjenden tek patatinat, çamçakizat, karamelet apo bonbonet shumëngjyrëshe të fëmijëve, tek çerealit, gjalpi, bajamet, arrat, lajthitë e qëruara e të paketuara, si dhe snack foods.


Këto kimikate të krijuara sintetikisht në laboratore, i ruajnë vajrat dhe yndyrnat të mos marrin erë të keqe. Këta konservantë kimikë gjenden edhe në ushqimet e kafshëve, kozmetika, prodhime gome, ushqime të gatshme që i serviren njeriut me paketime marramendëse shumëngjyrëshe, si edhe në produkte me petroleum. Nga eksperimentet që  janë bërë me kafshët, këto kanë rezultuar kancerogjene nga Department of Health and Human Services por përsëri Usa dhe disa vende europiane i deklarojnë si të sigurta dhe të padëmshme për shëndetin. 

Këto që shkruam më lart janë vetëm një pjesë e vogël e konservantëve që gjenden në ushqimet e përditshme që ne bëjmë të gatshme. Lista e tyre është shumë më e gjatë dhe rreziqet apo dëmet e tyre o shkaktojnë dëme serioze në shëndetin e miliona njerëzve në botë. Konsumimi i përditshëm i tyre po ndryshon pothuajse ADN'në e njerëzimit. ADN'ja po modifikohet vetëm nëpërmjet ushqimit, kozmetikave & ilaçeve. Mijëra sëmundje shfaqen çdo ditë, mijëra fëmijë të sëmurë, mijëra të tjerë lindin të deformuar dhe me probleme shëndetësore të parikuperueshme.

Një pjesë e njerëzve në botë janë ndërgjegjësuar për dëmet e tyre, një pjesë tjetër vazhdojnë njësoj pa e vrarë mendjen. Mjafton të zgjasin dorën në ushqimet e gatshme e të mbarojnë punë për momentin. Por kujdes....

Nëse çdokush do të ndërgjegjësohet dhe do të mendohet mirë para se të blejë sëmundje me paratë e veta, atëherë njerëzimi do të jetë shumë më i shëndetshëm dhe më i përgjegjshëm.



Ja përse  Bimë Mjekësore dhe Firma prodhuese ''Arbëria'' që në fillesat e tyre, kanë sjellë pranë konsumatorit Produkte Bimore, 100% Natyrale, të Cilësisë së PARË.


''ARBËRIA'', e para dhe e vetmja Firmë Prodhuese  e produkteve  Bimore 100% Natyrale dhe e Vajrave Kurativë / Mjekësore me Sistem të Ftohtë, sjell tek ju Prodhime të freskëta javore, pa përmbajtje konservantësh kimikë e sintetikë, pa ngjyrësos apo aromatizues artificialë, pasi të gjitha janë të dëmshme për shëndetin e konsumatorit. Të gjitha Produktet Arbëria, janë të papërpunuara e të patrajtuara kimikisht. Ne nuk ndërhyjmë tek Natyra, ne vetëm e sjellim atë pranë jush, delikate, të freskët dhe me të gjitha vlerat që ajo përmban.


Prandaj afati i sakdencës së produkteve tona është afatshkurtër.

Neve nuk na intereson të ruajmë jetëgjatësinë e produktit e të shkurtojmë jetën e klientit.
Ne duam që ju të përfitoni më të mirën e tyre, maksimumin e freskisë dhe cilësive kurative e mirëmbajtëse, ne duam më të mirën për ju.



Ndërkohë ne ju mësojmë çdo ditë edhe si të qëndroni sa më larg produkteve të dëmshme. 


Faleminderit që na ndiqni çdo ditë!




No comments:

Post a Comment